Isten hozta újra itthon, Gyula bácsi!
 
"Ebben az épületben egykor bálokat, táncos esteket, kamarakoncerteket, műkedvelő színielőadásokat tartottak a helybéli polgárok."

 
 
Isten hozta újra itthon, Gyula bácsi!
 
Amikor a merénylet áldozatává vált Erzsébet királyné emlékére gyászmisét tartottak az esztergomi bazilikában, a karzaton egy szőke kisfiú oly szívhez szólóan énekelte a gyászdalt, hogy a mise után a templomból kijövő hölgyek össze-vissza csókolták. Ekkor döntötte el: énekes-táncos színész lesz.
 
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
 
Így szól egyike annak a megszámlálhatatlanul sok anekdotának, amely Gózon Gyuláról ránk maradt. Gózon Gyula a XX. századi magyar színjátszás vitathatatlanul kiemelkedő alakja. Megannyi színpadi szerepe mellett mintegy 90 filmben játszott, s hagyta ránk művészetét a filmszalagokon. Játszott a Hyppolitban, a Meseautóban, a Lila akácban csakúgy, mint a Különös házasságban, a Dérynében vagy A kőszívű ember fiaiban. A ’30-as, majd később az ’50-es években szinte nem készült film nélküle.
 
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
 
A mai nap nem csupán a színház, hanem Rákosliget életében is kiemelkedő pillanat. A rendszerváltozást követően 15 évre, egy remek szobrászra és egy fáradhatatlan asszonyra volt szükség ahhoz, hogy ma felavathassuk Rákosliget első (ha nem is köztéri, de) középületen elhelyezett szobrát. Köszönet érte Szabó Ágnesnek és Babusa Jánosnak!
 
Ebben az épületben egykor bálokat, táncos esteket, kamarakoncerteket, műkedvelő színielőadásokat tartottak a helybéli polgárok, ezért mi, rákosligetiek, örömmel fogadtuk, amikor néhány éve Szabó Ágnes nekilátott, hogy újra a kultúra, azon belül is a színművészet otthonává varázsolja a korábbi varrodát.
 
Úgy hiszem, a mai szoboravatásban nem csupán tiszteletünk fejeződik ki a nagyszerű művész iránt, hanem azon szándékunk illetve igényünk is, hogy ez a színház immár véglegesen helyet találjon magának itt, Rákosligeten, Gózon Gyula egykori lakóhelyén.
 
Isten hozta újra itthon, Gyula bácsi! Vigyázzon a színházára!
 
Dombóvári Csaba
 
A köszöntő 2005. április 30-án hangzott el a rákosligeti Gózon Gyula Kamaraszínházban rendezett szoboravató ünnepségen.