Megtanítani megtalálni a szépet
 
"Köszöntőt, s egyben köszönetet mondani jöttem. Köszönetet – a régi diákok (sokan közülük ma itt helyet foglaló szülők) nevében – egykori iskolánknak és énektanárainknak, azért, hogy annak idején úgy indítottak el bennünket az életben, hogy a zene, az énekszó azóta is ott van velünk."

 
 
Megtanítani megtalálni a szépet
 
„A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható” – olvashatjuk Kodály Zoltán gondolatát e jeles alkalomra szóló meghívón. A mester hasonlatával élve: ünnepi lakomára kaptunk meghívást, ahol az étkek és nemes italok között ki-ki találhat kedvére valót.
  
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ünneplő Közönség!
 
A XVII. kerület Önkormányzata nevében, s úgy is mint a VIII. utcai, majd a Hősök terei iskola egykori ének-zene tagozatos diákja tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket e jubileumi hangversenyen.
 
Köszöntőt, s egyben köszönetet mondani jöttem. Köszönetet – a régi diákok (sokan közülük ma itt helyet foglaló szülők) nevében – egykori iskolánknak és énektanárainknak, azért, hogy annak idején úgy indítottak el bennünket az életben, hogy a zene, az énekszó azóta is ott van velünk. Ott van velünk a mindennapjainkban, a hétköznapjainkban és az ünnepeinkben, ott van velünk örömünkben és bánatunkban – s ott van immár gyermekeink ajkán is…
  
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
 
Tudom – mert volt benne részem –, hogy akinek gyermekként megadatik, hogy ezen a színpadon – társaival együtt, egy kórus tagjaként – énekelhet, az felnőtt fejjel fontosnak tartja majd, hogy gyermekének is hasonló élményben lehessen része.
 
Kodály Zoltán – ki mást is idézhetnénk újólag ez alkalommal – úgy fogalmazott, hogy „vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”
 
Én is úgy hiszem, hogy a művészet – így a zene is – lelkünk legmélyére tud hatolni, ha nyitottak vagyunk rá, s elfogadjuk mindazt a szépet s jót, amit nekünk nyújt. S úgy hiszem, ez a nyitottság az, amit mi ének-zene tagozatos diákokként ebben az iskolában, úgymond, „megtanultunk.” A nyitottság és a fogékonyság a szépre, amely azután kialakítja bennünk a késztetést arra, hogy magunk is keressük-kutassuk a szépet s a jót, s nem csupán a művészetben, hanem hétköznapi kultúránkban, a hagyományainkban és a mindennapjainkban is.
 
Megtanítani megtalálni a szépet – talán így foglalható össze az ének-zene tagozat feladata. Illetve nem is a feladata, hisz ez több annál: küldetés, amelyet teljesítenie kell a bennünket, a gyermekeinket körülvevő világ haszonelvűsége, féktelen anyagiassága és felborult értékrendje ellenében is.
  
Tisztelt Ünneplő Közönség!
 
A Hősök terei iskola az elmúlt fél évszázad során – eredményeivel és mindennapi gyakorlatával egyaránt – bizonyította: elkötelezett a magyar zenekultúra terjesztése, zenei hagyományaink ápolása és a zenei nevelés értékeinek megőrzése mellett. Az iskola kórusai megannyi rangos elismerésben részesültek, s a magyar zenekultúra értékeit számos hazai és külföldi koncerten képviselték.
 
Mindannyiunk számára nagy megtiszteltetést jelent ezért, hogy az iskola a jövő tanév kezdetétől Gregor József, világszerte ismert Kossuth-díjas operaénekesünk, Rákosliget szülötte, a XVII. kerület díszpolgára nevét viselheti. Meggyőződésem, hogy az iskola méltó módon vigyázza majd névadója emlékét.
  
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
 
A zene szentélyében nincs helye a sok beszédnek. Kívánom, hogy a mai nap emlékét úgy őrizzük meg – mi is és gyermekeink is –, hogy hosszú évek múltán is felidézze szívünkben a zeneszó, a közös éneklés varázslatos élményét.
  
Dombóvári Csaba
 
Az ünnepi köszöntő 2007. május 23-án hangzott el a Zeneakadémián a rákosligeti Gregor József Általános Iskola ének-zene tagozata alapításának 50. évfordulója tiszteletére rendezett hangversenyen.