Fények, színek hullámzása
 
"A kiállítást megnyitó Albrecht Júlia képző- és iparművész szavaival élve az élet hullámzik szelíden a megmerevített pillanaton át a maga rendíthetetlen tempójában."
   
Rákosvidék, 2009. szeptember

 
Fények, színek hullámzása a fotópapíron
  
Augusztus végén a Magyar Fotográfia Napja alkalmából egy önálló fotókiállítás megnyitásán állok. A Csekovszky Árpád Művelődési Ház immár harmadszor ad helyet ennek az ünnepnek, s a kerületi fotóklubok bemutatkozásai után az idén egyéni bemutatkozásra került sor Csendes ritmusok címmel.
 
Nagy Sándor Endre reneszánsz és barokk furulyajátéka alatt tekinthettünk körbe. A képeken gyorsan elfutó víz alatt megbújó kövek színjátékát, hullámzó vízfelületen táncoló fényjátékokat, szemet becsapó, repedezett kérgű fatörzsrajzolatokat villantanak elénk. Hol a víz, hol a szél, hol a fény simít végig a lágyan hajló vagy tükröződő tájfelületeken.
 
A kiállítást megnyitó Albrecht Júlia képző- és iparművész szavaival élve az élet hullámzik szelíden a megmerevített pillanaton át a maga rendíthetetlen tempójában.
 
Parrag Emil festőművész ösztökélésére lépett a bemutatkozó rákosligeti amatőr fotós a nyilvánosság elé az eleinte gyerekkori fényképezésből induló s később felnőtt önkifejezéssé nemesedő fotózás első darabjaival. A csoportos tárlatok után 2007 őszén rendezhette első önálló kiállítását a kerületben Fényrajzok címmel.
 
"Ezt követően, 2008 tavaszán a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) részéről kaptam meghívást, ahol Kő és kereszt címmel állítottam ki franciaországi katedrálisokról készített sorozatomat, majd ugyanezt az anyagot tavaly advent idején bemutathattam egy Budapesthez közeli kis településen, Pilisszentkereszten a Kántor Galériában is. Első külföldi tárlatomat idén júniusban rendezhettem meg Rákosmente testvérvárosában, a horvátországi Lovran városka Laurus Galériájában. Ez év őszére pedig Esztergomba kaptam meghívást."
 
Nem tartja magát fotóriporternek. "Az én műfajom más, az én képeimhez idő kell. Szeretek elmélyülni a témáimban, szeretek a téma helyszínére megérkezni, ott körülnézni, részévé válni a térnek, és csak utána fényképezni.” A tökéletességet, teljességet magába záró mikrokozmosz szerelmese most legszűkebb közösségének, Rákosligetnek mutatkozik be műveivel szeptember 17-ig. „Annyira szűk szeletet keresek, ahol a világban szinte megfoghatatlan tökéletesség még fellelhető. Ez a kis világ, ez a mikrokozmosz viszont önmagában a teljességet adja számomra.”
 
A jogi diplomával rendelkező 43 éves angol-történelem szakos tanár, volt alpolgármesterünk, jelenlegi aljegyzőnk, Dombóvári Csaba kiállítása vendégeit nagy szeretettel fogadta és kalauzolta képei előtt.
 
www.raffaygabor.extra.hu
 
(Megjelent a Rákosvidék 2009. szeptemberi számában.)