Művészeink Százhalombattán
 
"A tárlaton bemutatkozó művészek igazi lokálpatrióták, akik mindig és mindenütt fontosnak tartják Rákosmente kulturális, ezen belül képzőművészeti képviseletét."
 
Hírhozó, 2010. február 25.

 
Művészeink Százhalombattán
 
A harminc kilométeres út alatt Mecseki Hargita és Babusa János szobrászművészeket valamint Ferenczy Zsuzsa gobelinművészt faggattam, honnan a kapcsolat Százhalombatta Európa-hírű múzeumával. A beszélgetés során kiderült, két évvel ezelőtt Mecseki Hargitának – a MAT alapító tagja – igen sikeres kiállítása nyílt a Matrica Múzeumban, illetve a százhalombattai Szent István-templomban Oltárok és stációk címmel, akkor fogalmazódott meg az intézmény vezetőiben, hogy meghívják a társaság művészeit, ami mostanra realizálódott. Nem a mi csapatunk érkezett elsőnek, hisz a bejáratnál MAT-tagokkal találkozunk – Hajdúfy Zsuzsa szobrászművész, Ilosfai Krisztián festőművész, Kukucska János grafikusművész, Domonkos László képzőművész, Ács József szobrászművész –, akik közül többen napok óta azon dolgoztak a múzeumban, hogy a harminchat művész száz kiállított alkotása a legmegfelelőbb helyre kerüljön.
 
Martonosi György – fotóival szintén a kiállítók között szerepel – Kaltenecker Zsolttal jazzvariációkat mutatott be nagy sikerrel a kiállítás-megnyitó közönségének, majd a MAT elnöke, Domonkos László mondott köszönetet Vicze Magdolnának, a múzeum igazgatójának és munkatársainak a lehetőségért. Kiemelte, a tárlaton bemutatkozó művészek igazi lokálpatrióták, akik mindig és mindenütt fontosnak tartják Rákosmente kulturális, ezen belül képzőművészeti képviseletét. Alkotásaikkal igyekeznek egy emberibb, esztétikusabb életteret kialakítani, létrehozni. Domonkos László beszámolt arról az örvendetes hírről, hogy Rákosligeten, a majd’ százéves, egykori Maros mozi épületében a közeljövőben különböző művészeti köröket, műhelyeket fognak létrehozni illetve működtetni. Céljuk között szerepel egy kiállítóterem megnyitása, ahová ezúttal meghívják Százhalombatta képzőművészeit, hogy mutatkozzanak be alkotásaikkal Rákosmentén.
 
A hivatalos ceremónia után a kiállítóterembe lépve E. Szabó Margit Álom című hengergrafikái köszöntik a látogatót, majd Kukucska János Kontrasztok című fotósorozata, Hajdúfy Zsuzsa megkapó Angyal című festménye valamint bronzba öntött lovasszobrai. Láng Miticzky Gábor színes Üvegképe ajánlás nélkül is vonzza a tekintetet, Babusa János Gond a Globe-színházban, Vándorcirkusz, II. János Pál szobrai Százhalombattán is sok csodálóra találnak. Ács József – Bartók Béla-emlékplakettel szerepel a kiállításon – elmaradhatatlan fotóapparátusával mindent és mindenkit megörökített. Fejér Gyula, Dombóvári Csaba és Orosz Károly fotói Ballonyi Pál Margit Bezárt lélek (olajfestmény) és Albrecht Júlia Ősi csengők című alkotásai társaságában voltak láthatók. Domonkos László Himnusz című műve, Ilosfai Krisztián Vonzások és választások pasztell alkotása. Bán Mária Kazettás mennyezete és Ferenczi Károly tusrajzai erősítették a kiállítást. Sokan álltak meg Kalocsai Attila iparművész faragott sakkfiguráinál, amelyet különleges fákból készített. Mecseki Hargita alkotásai közül látható volt az Évszakok, a Csodálatos mandarin, a Szenvedő Krisztus oltára és az 1995-ben készült Pieta. A kiállítás március 7-ig tekinthető meg Százhalombattán, a Gesztenyés út 1-3. szám alatt.
 
Szakács Zsuzsa
 
(Megjelent a Hírhozó 2010. február 25-i számában.)