Kő és kereszt - Pilisszentkereszt
 
"Pilisszentkereszten a Kántorház Galériában advent második vasárnapján, december 7-én Kő és kereszt címmel nyílt kiállítás Dombóvári Csaba fotóiból. A tárlat megnyitójára a Pilisszentkereszti Somvirág Egyesület adventi rendezvényeinek keretében került sor."
  
Hírhozó, 2009. január 22. 

 
 
Kő és kereszt - Pilisszentkereszten
nyílt tárlat Dombóvári Csaba fotóiból
 
Pilisszentkereszten a Kántorház Galériában advent második vasárnapján, december 7-én Kő és kereszt címmel nyílt kiállítás Dombóvári Csaba fotóiból. A tárlat megnyitójára a Pilisszentkereszti Somvirág Egyesület adventi rendezvényeinek keretében került sor, amelyet a katolikus templomban Szvorák Katalin lemezbemutató koncertje követett. A kiállított képek Észak-Franciaországban, Évreux, Rouen, Tours, Chartres, Orléans, Sens, Troyes és Reims katedrálisaiban készültek. Alkotójuk a középkori székesegyházak régi szerelmese, mint vallja, számára az ember alkotta tárgyak, épületek közül a katedrális mint épület és mint műalkotás fejezi ki legjobban a teljességre és a tökéletességre törekvést - építészeti és spirituális értelemben egyaránt. Ezért is választott olyan címet a kiállításnak, amely egyszerre utal a katedrálisok e kettős jellegére.
 
A tárlatot Legeza László nyitotta meg, aki rövid előadásában felvázolta a katedrális-építészet történeti és filozófiai hátterét. A megnyitó ünnepi hangulatához Sárközi Márika éneke is hozzájárult. Sághy Marianne történész a kiállításhoz írt ajánlójában kiemelte: „A katedrális és a fényképezés lényegileg azonos: mindkettő a fény művészete. A székesegyház ablak a Világosságra. Dombóvári Csaba, a fényíró képes volt megragadni e templomok kisugárzását, fekete-fehér fényből építeni katedrálist.”
 
(Megjelent a Hírhozó 2009. január 22-i számában.)