Templomok tárlata
 
"A Közép-Európai Egyetem (CEU) Nádor utcai kiállítótermében nyílt kiállítás Kő és kereszt címmel Dombóvári Csaba – „civilben” Rákosmente alpolgármestere – fotóiból. Alkotójuk a katedrálisok régi szerelmese."
 
Helyi Téma XVII., 2008. április 23.

 
 
Templomok tárlata - Katedrálisok
az alpolgármester fényképezőgépén keresztül
 
A Közép-Európai Egyetem (CEU) Nádor utcai kiállítótermében nyílt kiállítás Kő és kereszt címmel Dombóvári Csaba – „civilben” Rákosmente alpolgármestere – fotóiból. Alkotójuk a katedrálisok régi szerelmese, még egyetemista korában, az ELTE történelem szakán szeretett beléjük.
 
A képek Észak-Franciaországban, Évreux, Rouen, Tours, Chartres, Orléans, Sens, Troyes és Reims katedrálisaiban készültek.
– Számomra az ember alkotta tárgyak közül a katedrális mint épület és mint műalkotás fejezi ki legjobban a teljességre, a tökéletességre törekvést. Építészeti valójában és spirituálisan egyaránt. Ezért is választottam olyan címet a kiállításnak, amely egyszerre utal a katedrális építészeti és spirituális jelentőségére – mondta Dombóvári Csaba.
 
A tárlatot Klaniczay Gábor történész, az ELTE és a CEU professzora nyitotta meg. Felidézte, hogy egykori tanítványa már diákként is érdeklődéssel, szeretettel fordult a középkor kultúrája felé, s vonzódása a korszak iránt – mint fotóiból is látszik – azóta is megmaradt. A megnyitó vendégei között a barátok, ismerősök, kerületi művészek mellett ott volt Marosi Ernő, az MTA alelnöke, a katedrálisok művészetének legismertebb hazai kutatója is. Sághy Marianne történész a kiállításhoz írt ajánlójában kiemelte: „A katedrális és a fényképezés lényegileg azonos: mindkettő a fény művészete. A székesegyház ablak a Világosságra. Dombóvári Csaba, a fényíró képes volt megragadni e templomok kisugárzását, fekete-fehér fényből építeni katedrálist.” A tárlat április végéig látogatható.
 
(Megjelent a Helyi Téma XVII. 2008. április 23-i számában.)