Fényfolt az üres szobában
 
"Ezeknek a képeknek a szubsztanciája a lélek, ami megfogalmazta őket. Október 9-én a Dózsa Művelődési Ház Ballonyi Galériájában nyílt meg Dombóvári Csaba alpolgármester Fényrajzok című fotókiállítása."
 
Hírhozó, 2007. október 25.

 
 
Fényfolt az üres szobában
Dombóvári Csaba fotókiállítása
 
Október 9-én a Dózsa Művelődési Ház Ballonyi Galériájában nyílt meg Dombóvári Csaba alpolgármester Fényrajzok című fotókiállítása, amelyen megjelent Fejér Gyula alpolgármester is. Kelemenné Hajnal Csilla igazgató-helyettes köszöntőjét követően a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Kamarakórusa lépett föl Bartal Lajos vezényletével: Liszt Ferenc-feldolgozást, Balassi-könyörgést és spirituálékat adtak elő.
 
A tárlatot Parrag Emil festőművész nyitotta meg, aki elmondta, hogy még a ’90-es évek elején ismerte meg a politikust, és már akkor jó megfigyelőkészséggel rendelkező embernek ítélte meg. Egy későbbi, Parrag által meghirdetett fotókiállításon Dombóvári Csaba természetfotóival szerepelt, majd egy terjedelmesebb anyagot mutatott meg a festőnek. Parrag Emil látta, hogy Dombóvári Csaba észreveszi a mikrovilágban rejtőző szépségeket: finom repedéseket mutató fehér mészkősziklákat, tengerparti fövenyen keltett vízfodrokat ragadtak meg a fényképek.
 
A rákosligeti centenáriumon való újabb bemutatkozás után hat-hét év telt el, míg Dombóvári Csaba a most kiállított anyaggal kereste fel a festőt. Parrag Emil az egzaktan ábrázolt fekete-fehér katedrálissorozatot említette, amelyen kiváló képi egységbe komponálva tartószerkezetek, csipkeszerű formák, szobrok, mennyezetek és templomhajók jelennek meg vertikális rendben. A másik oldalon látható színes fotók a természetet, egy-egy jól megragadott pillanatot mutattak, amelyet az átlagos ember esetleg észre sem vesz, csak elmegy mellette (gabonatábla, föveny, kagylószőnyeg, fényfolt az üres szobában). „Ezeknek a képeknek a szubsztanciája a lélek, ami megfogalmazta őket” – fejtette ki Parrag Emil.
 
Szabó Anikó
 
(Megjelent a Hírhozó 2007. október 25-i számában.)